JAAR VAN GEBED

Bidden moet uit het hart komen, net zoals liefde en geloven. Toch beschikt onze Kerk over een heel arsenaal aan gebedsmethodes en ervaringen. Er bestaat zelfs een kerklerares van het gebed! We maken een onderscheid tussen liturgisch gebed en spontaan bidden, tussen contemplatief (of mystiek) gebed en mondgebeden. De liturgie helpt om ons spontaan gebed in te bedden in een gezonde spiritualiteit. In de christelijke mystiek komen wel steevast een aantal elementen naar voren:

1. STILTE: Hoewel mystiek eerder een gave van God is, kunnen wij condities scheppen die ons openmaken voor Gods genade, door een geschikte plek en tijd te zoeken voor ons gebed, waarbij we zo weinig mogelijk gestoord en afgeleid worden door telefoon of mensen. De gebedstijd kunnen we afbakenen door een kruisteken en de aanroeping van de Heilige Geest, die in ons bidt. Te vaak durven mensen stilte niet meer aan, want dan komen ze zichzelf tegen. Te vaak ook zien we dat mensen naar de H. Mis komen alsof ze naar een voorstelling komen kijken en net als Statler en Waldorf commentaar geven bij wat ze (niet) zien.

2. LUISTEREN: God spreekt vooral tot ons door de Heilige Schrift, maar er zijn ook gebedsteksten en heiligen die ons helpen bidden. Een zeer bekend boek is “de Navolging van Christus” van de Nederlander Thomas à Kempis. Theresia van Avila benadrukt dat onze ontmoetingsplaats met God de mensheid van Jezus Christus is. Hij is de Weg!

3. AANBIDDING: Vanuit de stilte en de ontmoeting met God, worden we vanzelf dankbaar, vredevol, sterk. We aanbidden Gods aanwezigheid en werkzaamheid, eventueel voor het uitgestelde Allerheiligste.

4. VOORBEDE EN SMEEKGEBED: Als vanzelf zal een Godsontmoeting onze wil verenigen met Gods wil. Omdat Hij wil dat alle mensen gered worden en waarheid en geluk vinden, vragen we die genade ook voor al onze dierbaren en voor heel de wereld. Gebed maakt ons hart weids en breed en gelijkvormig aan het Hart van Jezus.

5. HET ONZE VADER: Elk goed gebed laat zich inpassen in het gebed van Jezus. Daarom sluiten we onze gebeden graag af met een Onze Vader.