Dankviering voor Mosakids en ander nieuws

Oogst, uittocht en eucharistie

We hebben een koud en nat voorjaar achter de rug. Buiten is alles groen, de gewassen op de velden groeien onder invloed van regen en zon. Al vanouds wisten mensen de vruchten van de aarde te waarderen en vierden dat met offer- en oogstfeesten. Zo werd bijvoorbeeld een dankfeest gehouden bij de eerste gerstenoogst en de komst van de eerste lammeren. Deze elementen werden later in de tijd van de Joden gebruikt om de uittocht in Egypte te vieren onder leiding van Mozes. Zij hielden een maaltijd met ongedesemd brood en een lam, met bittere kruiden als herinneringen aan die tocht, die de bevrijding betekende van onderdrukking en slavernij in het Egypte van de Farao’s. Deze maaltijd was en is nog altijd de Paasmaaltijd van de Joden. Jezus hield deze maaltijd toen Hij voor de laatste keer met zijn vrienden samen was, de avond voor zijn dood. Hij voegde er nog iets aan toe. Toen Hij het brood brak, zei Hij: Dit is mijn lichaam en toen de beker met wijn rondging, zei Hij: Dit is mijn Bloed. Jullie moeten dit voortaan ook zo doen en Mij niet vergeten. Zo wilde Jezus dat zijn boodschap van liefde, van zorg, van bevrijding onder ons blijft voortleven en in praktijk gebracht wordt. En om daaraan steeds herinnerd te worden, komen we samen in de kerk of elders om samen de eucharistie, de mis te vieren. Een viering die dus heel oude wortels heeft.

Kapelaan Ben Gorissen

DANKVIERING VOOR MOSAKIDS KINDERZIEKENHUIS

In de catechese leren we om God te danken, om Hem te zien als de gever van al het goede. Zo houden we ook een dankviering voor de Eerste Heilige Communie. Op zondag 25 juni om 10.00 uur in Schinnen. Hieraan koppelen we een goed doel! Om die dankbaarheid ook te uiten in daden van goedheid voor de medemens. In de dankviering geven de communicantjes iets van hun gekregen “communiecentjes” en kunnen kerkgangers zich hierbij aansluiten. 

Dit jaar hebben we als doel gekozen het Mosakids Kinderziekenhuis van het MUMC Maastricht. De opbrengst wordt gebruikt voor medisch onderzoek naar nieuwe behandelingen en zorg voor zieke kinderen in het MUMC. Het afdelingshoofd is een moeder uit Maastricht waarmee we destijds in Maastricht hebben samengewerkt toen zijzelf ouder was van een communicantje. Bij de terugkom-les zal zij mogelijk iets vertellen over Mosakids. 

ZONDAG 18 JUNI: FEDERATIEVIERING DOENRADE

Federatieviering in Doenrade. Zie ons eerder bericht enkele weken geleden. H. Mis in Doenrade in de openlucht om 09.30 uur. Er zijn deze zondag geen heilige Missen in Schinnen, Oirsbeek en Puth. 

Voor wie met het openbaar vervoer komt: uitstappen in Doenrade-Centraal. Daar wordt de heilige Mis gevierd in het kader van een breder programma omdat het kermiszondag is en Gasterij Dobbelsteijn 10 jaar bestaat.